Salata od pečenog povrća i heljde

sastojci

  • 300 g cvjetače
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sok 1 limuna
  • 300 g heljde
  • 1 žličica soli
  • svježe mljeveni papar
  • 1 žlica nasjeckanog peršinovog lista

Način pripreme

01

Heljdu kuhajte 15 minuta posoljenoj vodi, zatim ostavite da se malo ohladi.

02

Cvjetaču kratko kuhajte u posoljenoj vodi pazeći da se ne prekuha, zatim ocijedite. U velikoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju pržite mladi luk narezan na kolutiće, dodajte narezanu crvenu i zelenu papriku, pržite 5 minuta, dodajte nasjeckani češnjak, ocijeđenu cvjetaču i sve još kratko pržite, tek da povrće dobije lijepu boju.

03

Maknite s vatre, stavite u zdjelu, dodajte skuhanu heljdu, prelijte s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite, posipajte nasjeckanim peršinovim listom, prelijte limunovim sokom i sve dobro promiješajte.

Salatu posipajte tostiranim orasima.​

podijeli