Salata od mrkve, naranče i kumina

sastojci

  • 5 srednjih mrkvi
  • kora i sok od 1 naranče
  • 80 g sjemenki bundeve
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 0.5 žličica sjemenki kumina
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žlica tekućeg meda
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 3-4 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice sjeckanih listova svježe mente
  • 1 žlica sjeckanih listova svježeg korijandra
  • morska sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Operite i ogulite mrkvu pa je naribajte na krupni ribež. Dobro operite naranču pa joj naribajte koru na sitniji ribež. Nakon toga joj iscjedite sok. U suhoj tavi lagano tostirajte sjemenke kumina pa ih skupa s malo morske soli zgnječite u mužaru.      

02

U većoj zdjeli pomiješajte naribanu mrkvu, naribanu koru i sok 1 naranče, sjemenke bundeve i suncokreta. Dodajte zgnječene sjemenke preprženog kumina.   

03

U manjoj zdjeli napravite preljev na način da pomiješate med, dijon senf, maslinovo ulje i vinski ocat. Dodajte nasjeckanu mentu i korijandar pa sve dobro promiješajte. Prelijte pripremljenu salatu od mrkve i naranče pa sve dobro protresite ili promiješajte. Salatu možete poslužiti odmah ili je sačuvati u hladnjaku gdje može stajati 2 dana.

podijeli