Tart od piletine, šparoga i mladog luka

sastojci

Za nadjev

  • 4 mlada luka
  • 300 g šparoga
  • 300 g kuhane piletine
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g sira ricotte
  • 4 jaja
  • 100 g svježe ribanog parmezana
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
  • 2 žlice maslaca
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180°C. U dublju posudu stavite brašno i sol i lagano promiješajte. Dodajte na listiće narezan hladni maslac pa sve dobro izmrvite prstima. Lagano dolijevajte hladnu vodu pa umjesite prhko tijesto. Formirajte kuglu, umotajte ju u prozirnu foliju pa odložite u hladnjak na pola sata da se ohladi.

02

Dok se tijesto hladi vi možete staviti kuhati pileća prsa ili odkoštene batake bez kože. Dok se piletina kuha vi operite šparoge te im odvojite gornji meki dio. Otkinite vrhove pa dio njih odložite sa strane a ostatak skupa s ostalim mekanim dijelovima šparoga nasjeckajte na 1 cm duljine. Očistite i nasjeckajte mladi luk i češnjak.

03

Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u krug debljine 2-3 mm. Namastite maslacem kalup za tart pa u njega prebacite razvaljano tijesto. Oblikujte ga da malo prelazi preko ruba kalupa. tijesto unutar kalupa izbodite vilicom da se ne bi prilikom pečenja napuhnulo. Stavite ga peći 10 minuta na 180oC.      

04

Dok se tijesto peče vi zagrijte veću tavu debljeg dna pa na laganoj vatri otopite maslac i na njemu lagano sotirajte nasjeckani mladi luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte narezane šparoge pa ih pirjajte lagano nekoliko minuta dok ne omekšaju. Posolite i popaprite po želji pa maknite s vatre. U većoj zdjeli umutite jaja, ricottu, mlijeko i 2/3 naribanog svježeg parmezana. Skuhanu i ohlađenu piletinu narežite na krupnije komade. U zdjelu sa ricottom i jajima dodajte pirjane šparoge s lukom te nasjeckanu piletinu. Sve lagano promiješajte pa istresite u pripremljeno tijesto za tart. Ravnomjerno rasporedite pa na vrh stavite vrhove šparoga i pospite naribanim parmezanom.  

05

Pecite sve još 20-25 minuta dok vaš tart ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite ga toplog a vjerujte da ćete u njemu uživati i kada se ohladi. Uz njega možete poslužiti mladu salatu od radiča.

podijeli