Slana pita od medvjeđeg luka i sira

Ukupno trajanje
50
Min
min

sastojci

Tijesto

  • 180 g brašna
  • 0.5 žličice soli
  • 0.25 žličice praška za pecivo
  • 100 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode

Nadjev

  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 150 ml milerama
  • 2 jaja
  • 150 g listova medvjeđeg luka
  • 100 g sira ementalera
  • 0.5 žličice soli
  • 0.25 žličice svježe mljevenog papra
  • malo timijana
  • 100 g slanine
  • 100 g poriluka

Način pripreme

01

Umijesite prhko tijesto, po potrebi dodajte malo brašna ili vode, oblikujte ga u kuglu pa u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. 

02

Pomiješajte jaja sa sirom i mileramom, dodajte oprane i na trakice narezane listove medvjeđeg luka, naribani ementaler, sol, papar i malo timijana. 

03

U tavi ispržite sitno nasjeckanu slaninu, dodajte poriluk narezan na kolutiće i sve još kratko pržite, dok poriluk malo ne uvene. Slaninu i poriluk dodajte u nadjev i sve promiješajte. 

04

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i obložite njime veći kalup za pečenje. Tijesto izbodite vilicom pa pokrijte papirom za pečenje, opteretite suhim grahom i stavite u pećnicu na desetak minuta. 

05

Izvadite iz pećnice, uklonite grah i papir, a na tijesto nanesite pripremljeni nadjev. Smanjite temperaturu na 180 °C, vratite pitu u pećnicu i pecite još 30 minuta, odnosno dok pita ne dobije lijepu boju.

U nadjev možete dodati šaku-dvije cvjetića brokule.​

podijeli