Proljetne rolice sa slatko-kiselim umakom

sastojci

  • 6 tankih listova za savijače
  • 150 g mljevene junetine
  • 200 g mrkve
  • 200 g kupusa
  • 4 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g shiitake gljiva
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice ulja
  • oko 200 ml ulja za prženje
  • 1 jaje, za premazivanje

Umak

  • 2 žlice soja umaka
  • 3 žlice kečapa
  • 1 žlica šećera
  • 0.5 ljute papričice
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 4 žlice hladne vode
  • 2 žličice škrobnog brašna

Način pripreme

01

Prvo pripremite umak. Škrob i vodu pomiješajte da nema grudica. U manju posudu stavite sve preostale sastojke za umak i kuhajte oko minutu, dvije. Dodajte škrob s vodom i uz miješanje kuhajte još 2 minute, zatim ostavite da se ohladi.

02

Mrkvu narežite na tanke trakice, luk i češnjak sitno nasjeckajte, gljive narežite na manje komade, a đumbir i kupus naribajte. Na 2 žlice vrućeg ulja pržite luk oko 3 minute dok ne omekša.

03

Dodajte junetinu i pirjajte na jakoj vatri dok ne posmeđi, zatim dodajte ostalo povrće i začine i pržite uz miješanje na jakoj vatri 10 minuta. Svaku koru za savijaču prerežite na 4 kvadrata.

04

Za svaku rolicu koristite 2 sloja tijesta. Na tijesto stavite malo nadjeva pa rubove premažite umućenim jajetom. Presavijte gornji i donji rub pa okomitu stranu zarolajte.

05

Pržite rolice u jako zagrijanom ulju (oko 180 °C) oko 30 sekundi sa svake strane, dovoljno je da samo prime boju. Vadite rolice na papirnati ubrus kako bi se upio višak masnoće. Poslužite vruće rolice s hladnim umakom.

Prije punjenja rolica, nadjev obavezno dobro ohladite kako bi rolice ostale hrskave.​

podijeli