Popečci od graška s umakom od jogurta

sastojci

  • 450 graška (zamrznutog)
  • sol
  • crni papar
  • 2 jaja
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca
  • naribana korica limuna
  • 1 žlica narezanog bosiljka
  • 1 protisnuti češanj češnjaka
  • 80 g naribanog sira
  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ulje za pečenje

Umak

  • 200 g jogurta (grčki ili punomasni)
  • 1-2 žlice soka limuna
  • 1 protisnuti češanj češnjaka
  • sol
  • crni papar
  • 1 žlica maslinova ulja

Način pripreme

01

Grašak skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite u hladnoj vodi i ocijedite.

02

U električnoj sjeckalici usitnite grašak u pire (dio ostavite u zrnu za ljepšu teksturu).

03

Dodajte jaja, sol, papar, vlasac, koricu limuna, bosiljak, češnjak, sir i brašno pomiješano s praškom za pecivo.

04

Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Smjesa treba biti gusta pa, prema potrebi, dodajte još brašna. Zagrijte tavu i ulijte malo ulja.

05

Smjesu grabite žlicom, stavite u tavu i formirajte popečak. Pržite obje strane popečka na laganoj vatri do rumene boje.

06

Pržene popečke stavite na upijajući papir da upije višak masnoće.

07

Za umak, miješajući, dodajte u jogurt sok limuna, češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Do upotrebe držite ga u hladnjaku.

08

Poslužite tople popečke s umakom.

Dio graška možete zamijeniti povrćem koje volite i složiti svoju mješavinu povrća.

podijeli