Pita sa slaninom i lukom

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

Za tijesto

  • 250 g brašna
  • 130 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 0.5 žličice praška za pecivo
  • 3 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev

  • 4 žlice maslinova ulja
  • 100 g suhe slanine
  • 4 mlada luka
  • 2 žlice brašna
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja
  • 80 g sira (gauda)
  • malo muškatnog oraščića
  • sol, papar

Način pripreme

01

Brašnu dodajte hladan maslac i razmrvite ga u manje komade električnom miješalicom. Dodajte sol, prašak za pecivo i vrhnje pa zamijesite glatko tijesto. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite u obliku kalupa za pite koje imate. Tijesto rasporedite u kalupe  i dobro ga utisnite.

02

Za nadjev, na maslinovu ulju popržite narezanu slaninu, a potom i luk. Kad maknete s vatre, dodajte vrhnje, razmućena jaja, brašno, sol, papar, muškatni oraščić i naribani sir.

03

Nadjev rasporedite po tijestu u kalupima i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40 minuta, tj. dok pite ne dobiju zlatnožutu boju.

podijeli