Pečeni batat s piletinom, paprikom i lukom

sastojci

  • 1.2 kg batata
  • 300 g crvene paprike
  • 300 g žute paprike
  • 400 g filea pilećih prsa
  • 300 g edamer sira
  • 300 g ljubičastog luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1-2 limete
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 600 g rajčice
  • sol, ljuti umak po želji
  • 1-2 grančice svježeg peršina

Način pripreme

01

Batat dobro operite, razrežite po duljini, narežite na komade duljine desetak centimetara, pokapajte maslinovim uljem, stavite peći u lim za pečenje na 180 °C, pecite 20 minuta.

02

U međuvremenu luk narežite na rezance, sitno nasjeckajte češnjak, papriku narežite na ploške, piletinu na kocke, sir naribajte, sve začinite solju i izmiješajte. Izvadite batat iz pećnice i dodajte hrpicu nadjeva na svaki komad, vratite u pećnicu i nastavite peći još 20 minuta.

03

Prije posluživanja pospite grubo rezanim peršinom i dodajte limetu narezanu na kriške. Rajčice zarežite na vrhu u križ, blanširajte 2 – 3 minute u kipućoj vodi da se kožica odvoji od mesa. Ogulite rajčice, odstranite srčiku i sjemenke, sitno narežite, začinite solju i po želji ljutim umakom, poslužite u zdjelici uz pečeni batat.

Za pečenje birajte batat bijelog, rozog ili narančastog mesa.​

podijeli