Maki sushi s lososom, avokadom i povrćem

sastojci

Riža za sushi

  • 200 g riže za sushi
  • 250 ml vode
  • 4 žlice rižinog octa
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli

Za nadjev

  • 4 lista alge nori
  • 250 g svježeg lososa
  • 1 mrkva
  • 1 manji zreli avocado
  • 1 manji svježi krastavac
  • 1 žlica Wasabi paste
  • 70 ml sojinog umaka

Način pripreme

01

Prvo isperite rižu u hladnoj vodi sve dok vam voda ne bude potpuno čista. Nakon toga je ostavite u cjedilu 30 minuta. Ocijeđenu rižu stavite u lonac, prelijte s 250ml vode pa pojačajte vatru dok voda ne zakuha, a nakon toga smanjite vatru i poklopljenu rižu kuhajte 10-12 minuta. Ostavite kuhanu rižu poklopljenu da se hladi dok vi ne pripremite preljev od rižinog octa, šećera i soli. Tom mješavinom prelijte rashlađenu rižu pa lagano sve promiješajte drvenom žlicom. Dok se riža hladi vi pripremite ostale namirnice.

02

Za izradu sushija trebati će vam 4 lista alge nori i podloga od bambusa namijenjena za izradu sushija. Na podlogu od bambusa položite jedan list alge nori pazeći da vam je hrapavi dio alge okrenut prema gore. Navlažite ruke pa u šaku uzmite 70g kuhane riže i rasporedite je ravnomjerno na 2/3 lista alge.

03

Po sredini podloge od riže po cijeloj širini napravite kažiprstom lagano udubljenje u koje ćete u tankom sloju nanijeti wasabi pastu. Preko toga stavite uske filete lososa pa na njih po želji stavite narezano povrće ili avokado. Kraj lista alge bez riže premažite vodom pa lagano krenite rolati bambusovu podlogu nježno pritišćući dlanovima rolu sushija. Kada ste zarolali vaš prvi sushi, uzmite oštar nož, namočite ga u vodu pa rolu prerežite na pola, a nakon toga svaku polovicu na dva dijela da dobijete 6 malih rolica sushija.

04

Okrenite ih okomito da se s gornje strane vidi punjenje i posložite na tanjur za posluživanje. Uz rolice sushija poslužite soja umak i wasabi pastu. 

podijeli