Kroketi s piletinom i šunkom

sastojci

  • 250 g pilećih prsa bez kosti i kože
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g kuhane domaće šunke
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 4 žlice glatkog brašna
  • 1 žlica nasjeckanih listova peršina
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • 100 g krušnih mrvica
  • kukuruzno ulje za prženje
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 250 g majoneze
  • 2 režnja češnjaka

Način pripreme

01

U dubljoj posudi zakuhajte vodu pa skuhajte pilećia prsa bez kože i kosti. Nakon toga ih narežite na sitno. Odložite ih sa strane. Narežite sitno listove svježeg peršina. Kuhanu šunku narežite na sitne kockice. 

02

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa lagano umiješajte brašno kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mlijeko miješajući lagano pjenjačom dok sve ne zakuha i zgusne se. Skinite tijesto za krokete s vatre pa umiješajte usitnjenu piletinu. Miješajte dok se smjesa dobro ne poveže. Na kraju dodajte narezanu šunku i peršin pa sve pospite naribanim muškatnim oraščićem. Dodajte sol i svježe mljeveni papar pa sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjak na par sati da se smjesa dobro stisne. 

03

Nakon što se smjesa dovoljno ohladila, izvadite je iz hladnjaka pa podijelite na porcije. Svaki komad tijesta razvaljajte rukama u valjak promjera 2-3 cm. Narežite valjak na krokete dužine cca 5-6 cm. Sa strane u jednoj posudi umutite jaja a u drugu stavite krušne mrvice. Krokete prvo uvaljajte u jaja pa u mrvice dok ne ispanirate sve krokete. Stavite ih u hladnjak na kratko da se malo stvrdnu.

04

U dubljoj posudi zagrijte dovoljno kukuruznog ulja na 180°C pa pržite krokete 5 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Sa strane poslužite miješanu zelenu salatu i majonezu u koju ste protisnuli dva režnja češnjaka i dodali sitno sjeckani peršin.

podijeli