Kamenice Rockefeller

sastojci

  • 12 svježih školjki kamenica
  • 2 žlice maslaca
  • 2-3 ljutike (luk kozjak)
  • 1 češanj češnjaka
  • 100 g listova svježeg špinata
  • 1 žlica narezanog lišća peršina
  • nekoliko kapi tabasco umaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1-2 žlice rakije s okusom anisa
  • sol
  • mljeveni crni papar
  • krupna morska sol za podlogu
  • ploške limuna za posluživanje

Način pripreme

01

Školjke kamenice dobro očistite, a zatim ih nožem pažljivo otvorite.

02

Ostavite meso školjke na polovici oklopa školjke koji ima dublji otvor, isperite i ocijedite tekućinu.

03

Luk sitno nasjeckajte i stavite ga u tavu u kojoj ste otopili žlicu maslaca.

04

Pržite ga da postane staklast pa dodajte nasjeckane češnjak, špinat i peršin.

05

Nastavite pirjati, a kad špinat uvene, maknite s vatre pa sve usitnite u električnoj sjeckalici i ohladite. 

06

Smjesi dodajte 2 žlice krušnih mrvica, tabasco, sol i papar.

07

Preostale krušne mrvice pomiješajte sa zagrijanim maslinovim uljem, žlicom maslaca i posolite.

08

U limenu posudu za pečenje stavite sloj soli i posložite školjke da budu na istoj razini.

09

U svaku školjku stavite malo rakije, žlicu smjese od špinata u tankom sloju i pospite pripremljenim krušnim mrvicama.

10

Pecite kratko u pećnici prethodno zagrijanoj na 210 °C dok površina ne dobije zlatnu boju i umak lagano zakuha pri rubovima.

11

Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta, a zatim poslužite dok su vruće.

U krušne mrvice možete umiješati malo naribanog parmezana pa time posuti ovo savršeno predjelo koje može biti i ukusna večera.

podijeli