Falafel od mladog graška sa zelenom salatom

sastojci

  • 400 g mladog graška
  • 2 mlada luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica listova svježeg peršina
  • 1 žlica listova svježe mente
  • naribana korica od 0.5 limuna
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 1 zreli avokado
  • 2 žlice jogurta
  • 1 svježi crveni čili
  • 2 mrkve
  • 1 glavica zelene salate
  • 2 žlice mješanih sjemenki (suncokret, bundeva, sezam)
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Operite pa narežite listove svježeg peršina i mente. Operite pa naribajte koricu limuna. Očistite režanj češnjaka i crvenu čili papričicu pa ih sitno narežite. Krupno nasjeckajte mladi luk pa sve navedene sastojke za falafel zajedno s mladim graškom i dvije žlice brašna izmiksajte u blenderu. Posolite i popaprite po želji pa prebacite dobivenu smjesu u zdjelu. Pobrašnite ruke pa oblikujte kuglice falafela. Posložite ih na pladanj pa odložite u hladnjak dok ne pripremite preljev za salatu.         

02

Očistite avokado pa mu izvadite košticu. Izdubite ga žlicom pa ga skupa s jogurtom i malo maslinova ulja dodajte u blender i izmiksajte da dobijete fini preljev. Sa strane na zagrijanoj suhoj tavi prepržite sjemenke bundeve, suncokreta i sezama. Lepinju razrežite na pola pa i nju zapecite na suhoj tavi.

03

Izvadite kuglice falafela iz hladnjaka pa ih posložite na lim za pečenje. Lagano ih pokapajte maslinovim uljem pa stavite na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 180°C. Za to vrijeme narežite zelenu salatu. Ogulite pa krupno naribajte mrkvu. Na tanjur stavite polovicu zapečene lepinje pa ju namažite s preljevom od avokada. Na to stavite salatu i naribanu mrkvu i pospite pečenim sjemenkama. Sa strane stavite kuglice pečenog falafela, prelijte još malo s dressingom i maslinovim uljem. 

podijeli

Proizvodi iz recepta