Zimska juha s keljom i grahom

sastojci

  • 300 g bijelog graha iz konzerve
  • 300 g narezanih listova kelja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 list lovora
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera listaša
  • 1 žličica sjemenki koromača
  • 1 žličica sušenog mljevenog crvenog čilija
  • 400 g pelata iz konzerve
  • 1 lit. povrtnog temeljca
  • 2 žlice prepečenog domaćeg kruha
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • morska sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

U litru vode stavite grah iz konzerve da se lagano kuha s par listova lovora. Nakon što je grah omekšao, ocijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao sačuvajte. Očistite i sitno nasjeckajte crveni luk, mrkvu, češnjak i celer. U dubljoj posudi u kojoj ćete kuhati juhu zagrijte žlicu maslinova ulja pa stavite pirjati narezano povrće. Nakon što je povrće malo omekšalo dodajte usitnjene sjemenke koromača i usitnjeni suhi čili. Nastavite pirjati povrće dok ne omekša. Dodajte nasjeckane rajčice iz konzerve pa nastavite kuhati dok ne zakuha. Smanjite vatru pa pustite da kuha još nekoliko minuta.  

02

Dodajte ocijeđeni grah i malo povrtnog temeljca. Pričekajte da juha ponovo zakuha pa dodajte na trakice nasjeckane listove kelja. Prije toga im odstranite srednji korijenasti dio. Pričekajte da listovi uvenu pa podlijte s ostatkom povrtnog temeljca. Na kraju dodajte na kockice narezani kruh koji možete prije malo prepržiti na suhoj tavi. Po potrebi dodajte još vode ako želite rijeđu juhu pa pustite kuhati na laganoj vatri 30 minuta. Začinite solju i paprom po želji a za kraj možete dodati još par žlica extra djevičanskog maslinova ulja. Prava okrijepa za hladne zimske dane.

podijeli

Proizvodi iz recepta