Krem juha od tikvica

sastojci

  • 600 g tikvica
  • 200 g krumpira
  • 200 g crvenog luka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 60 g maslaca
  • 40 ml ulja
  • sol svježe mljeveni papar
  • 50 ml kiselog vrhnja

Način pripreme

01

Tikvice dobro operite i narežite na kocke. Na ulju pirjajte crveni luk do zlatnožute boje, dodajte kockice krumpira, podlijte s malo temeljca samo da je krumpir pokriven, kuhajte na laganoj vatri miješajući, dodajte maslac.

02

Kuhajte desetak minuta miješajući da maslac emulgira i podlijevajte malo po malo temeljcem da juha dobije kremoznost, posolite.

03

Odvojite 100 g tikvica, a ostalo dodajte u juhu, podlijte s pola temeljca i kuhajte 5 minuta. Usitnite štapnim mikserom, dodajte temeljca do željene gustoće i prokuhajte.

04

Preostale tikvice ispecite na gril tavi. Razmutite kiselo vrhnje, umiješajte u juhu prije posluživanja, dodajte grilane tikvice, začinite svježe mljevenim paprom i poslužite.

Umjesto kiselog vrhnja možete dodati 50 ml punomasnog mlijeka. 

podijeli