Krem juha od poriluka

Ukupno trajanje
40
Min
min

sastojci

  • 500 g poriluka
  • 80 g maslaca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 200 g krumpira
  • 1.2 l povrtnog temeljca
  • sol, papar

Krutoni

  • 250 g dan starog kruha
  • 30 ml maslinovog ulja

Način pripreme

01

Odvojite bijeli od zelenog dijela poriluka i dobro operite, narežite na kolute. Odvojite 10 – 15 koluta poriluka i stavite sa strane.

02

Bijeli dio poriluka pirjajte na maslinovom ulju. Krumpir ogulite, narežite na kockice, dodajte na poriluk, nastavite pirjati uz dodatak 60 g maslaca narezanog na listiće, lagano podlijevajte malo po malo temeljcem, miješajte da se maslac pretvori u kremu.

03

U međuvremenu narežite zeleni dio poriluka i dodajte kad je krumpir kuhan, prokuhajte minutu, dodajte temeljca da je sve pokriveno, kuhajte 2 minute pa izmiksajte. Razrijedite preostalim temeljcem do željene gustoće, začinite solju i paprom, prokuhajte.

04

Preostale kolute poriluka prepržite na 20 g maslaca i dodajte u juhu prije posluživanja. Kruh narežite na kocke 2 x 2 cm, stavite u lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite na 180 °C 6 minuta. Juhu poslužite s krutonima i po želji svježim bosiljkom.

Ako niste sigurni da ste dobro isprali pijesak iz poriluka, veće stabaljke možete prerezati po dužini i dok ga perete pod mlazom vode, malo jače odvojite listove jedan od drugog. ​

podijeli