Krem-juha od gljiva

sastojci

  • 0.25 šalice sušenih vrganja
  • 0.5 šalice vrele vode
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 glavice luka, nakrupno nasjeckanog
  • 2 češnja češnjaka, oguljena, grubo usitnjena
  • 250 g malih šampinjona
  • 100 g shii-take gljiva, narezanih na krupnije komade
  • 150 g gljiva jablanovača, narezanih na krupnije komade
  • 50 g basmati riže
  • 4 grančice svježeg timijana
  • 800 ml povrtnog temeljca od 1 povrtne kocke (ili kocke s gljivama)
  • 0.25 čajne žlice papra
  • 0.25 čajne žlice krupne morske soli
  • 1 žlica vrhnja (za ukras)

Način pripreme

01

Sušene vrganje namačite 5 minuta u pola šalice vrele vode, a potom ih procijedite, a vodu u kojoj su se namakali sačuvajte.

02

Luk i češnjak pržite 3 - 4 minute na maslinovu ulju, dodajte šampinjone, shii-take, jablanovače i vrganje pa promiješajte.

03

Potom dodajte rižu, svježi timijan, vreli povrtni temeljac i vodu u kojoj su se namakali sušeni vrganji.

04

Stavite da se juha kuha, a kada zavri, smanjite vatru i ostavite da se kuha još 10 minuta. Maknite s vatre pa juhu izmiksajte štapnim mikserom do glatke i ujednačene konzistencije. Posolite i popaprite. Poslužite s croutonima i malo kiselog vrhnja.

podijeli