Krem juha od bijelog graha

sastojci

  • 200 g suhog bijelog graha
  • 100 g crvenog luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 50 ml ulja
  • 1-2 grančice svježeg timijana
  • sol, papar

Način pripreme

01

Grah namočite večer ranije. Stavite kuhati grah u blago posoljenu vodu.

02

Na ulju popržite sitno sjeckani luk do zlatnožute boje, dodajte sjeckani češnjak i popržite samo da zabijeli, zatim dodajte kockice celera i peršina, miješajte i podlijte s malo vode od graha te nastavite kuhati.

03

Dodajte ¾ kuhanoga graha, vodu u kojoj se grah kuhao i usitnite štapnim mikserom. Dolijte vode od graha do  željene gustoće, provjerite okus, začinite.

04

Razmutite kiselo vrhnje s malo vode od graha pa time legirajte juhu.

05

Razdijelite juhu u zdjelice, dodajte zrna graha i ukrasite grančicom svježeg timijana, poslužite.

Na isti način pripremite i juhu od slanutka.​

podijeli