Kremasta juha od šparoga

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

  • 500 g zelenih šparoga
  • 80 g maslaca
  • 20-30 g škrobnoga brašna
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • 10 g rižinih pahuljica
  • sol

Način pripreme

01

Gulilicom pažljivo ogulite šparoge. Otkinite gornji dio (glavu) oko 3 cm i odrežite donji, tvrdi, sasušeni dio (oko 1 cm). Donji dio šparoga i sve što ste ogulili prokuhajte u litri vode da dobijete temeljac. Stabljike šparoga narežite na sitne komade i pirjajte ih na maslacu, podlijte u nekoliko navrata s malo temeljca, malo posolite i kuhajte.

02

Ohladite 50 - 100 ml temeljca pa mu dodajte škrobno brašno i razmutite ga u temeljcu. Dodajte pola količine temeljca i prokuhajte juhu pa usitnite štapnim mikserom. Dodajte preostali temeljac i zagrijte da proključa pa dodajte škrobno brašno i glave šparoga te prokuhajte 1 - 2 minute. Na kraju juhu legirajte vrhnjem za kuhanje. Poslužite uz dodatak rižinih pahuljica. 

Sami napravite temeljac od dijelova šparoge (ostataka) jer tako ćete pojačati i naglasiti aromu juhe.

podijeli