Kremasta juha od poriluka s crostinima od kruha

sastojci

  • 500 g poriluka
  • 60 g maslaca
  • 50 ml maslinova ulja
  • 200 g krumpira
  • 40 g pancete
  • sol i papar
  • 1.2 l povrtnog temeljca
  • listići timijana
  • 4-12 kriški baguettea starog 1 dan

Povrtni temeljac

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra

Način pripreme

01

Za temeljac nasjeckajte crveni luk, mrkvu, korijen peršina i celer pa ih popržite na maslinovu ulju. Zatim dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite samo da zabijeli pa podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari.

02

Potom podlijte vodom, dodajte zrna papra te list i stabljiku peršina pa kuhajte 15 minuta.

03

Odvojite bijeli od zelenog dijela poriluka i dobro operite. 

04

Nasjeckajte pancetu na kockice i bijeli dio poriluka pa ih pirjajte na maslinovu ulju. 

05

Krumpir ogulite, narežite na kockice, stavite na poriluk, dalje pirjajte uz dodatak maslaca i lagano, malo-pomalo, podlijevajte temeljcem da se maslac pretvori u kremu. 

06

U međuvremenu narežite zeleni dio poriluka i dva listića timijana pa ih dodajte poriluku kad se krumpir skuha. Prokuhajte 1 minutu, dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da pokrije povrće, kuhajte još 2 minute i izmiksajte. Razrijedite temeljcem do željene gustoće, posolite i popaprite, po želji. 

07

Baguette narežite na kriške, složite u posudu za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i pecite 6 – 10 minuta u pećnici na 180 °C. Juhu poslužite uz prepečeni kruh i pospite preostalim listićima timijana.

Stari baguette upotrijebite za krutone, narežite ga na kockice, aromatizirajte maslinovim uljem, maslacem ili aromatičnim biljem pa zapecite.​

podijeli

Proizvodi iz recepta