Juha od svježeg bakalara

Ukupno trajanje
60
Min
min

sastojci

  • 400 g fileta svježeg bakalara
  • 500 g krumpira
  • 100 g žute mrkve
  • 100 ml maslinova ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 češnja češnjaka
  • 1.5 l ribljeg temeljca
  • sol i papar

Okruglice

  • 200 g bakalara
  • 50 g griza
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • 100 ml DESPAR mineralne vode

Riblji temeljac

  • 50 g mrkve
  • 100 g korijena celera
  • 100 g korijena peršina
  • 100 g crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 30 ml maslinova ulja
  • 50 ml bijelog vina
  • 2-3 zrna papra
  • 300 g razne sitne bijele ribe

Način pripreme

01

Ogulite krumpir i narežite ga na ploške. Filete bakalara narežite na tanke ploške. 

02

Sitno nasjeckajte češnjak – stavite ga u maslinovo ulje i usitnite štapnim mikserom. 

03

U lonac stavite red krumpira, red bakalara, 2 žlice usitnjenog češnjaka s uljem i tako nastavite redanje do vrha lonca. Zalijte temeljcem i kuhajte pola sata. 

04

Za temeljac na maslinovu ulju pirjajte ploškice crvenog luka, mrkve, celera i peršina pa dodajte zgnječeni češnjak. 

05

Potom podlijte bijelim vinom, dodajte očišćenu sitnu bijelu ribu, papar i vodu pa kuhajte 10 minuta. 

06

U međuvremenu, usitnite 200 g bakalara, maslac sobne temperature pjenasto tucite, dodajte jaje i griz pa dobro umutite. 

07

Potom dodajte usitnjeni bakalar, mineralnu vodu, sol i papar pa promiješajte i pustite da odstoji 15 minuta da se sastojci prožmu. Oblikujte okruglice i kuhajte u temeljcu 5 minuta. 

08

Mrkvu ogulite, narežite je na kockice i skuhajte u temeljcu. 

09

Kad se juha skuha, izmiksajte je i ulijte u nju temeljca do željene gustoće. Juhu poslužite s okruglicama od bakalara i kockicama mrkve te posutu nasjeckanim peršinom.

Češnjak usitnite tako da ga dodate u maslinovo ulje i miksate štapnim mikserom.​

podijeli