Juha od sira s pivom

Ukupno trajanje
30
Min
min

sastojci

  • 220 g pancete
  • 100 g crvenog luka
  • 1 stabljika celera
  • 1 ljuta papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • 2-3 grančice timijana
  • 350 ml svijetlog piva
  • 700 ml pilećeg temeljca
  • 60 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 250 g cheddar sira
  • sol, papar
  • 0.5 vezice vlasca

Način pripreme

01

Pancetu narežite na kockice i popržite da pusti masnoću, odložite sa strane.

02

Dodajte na masnoću sitno sjeckani luk, sjeckanu stabljiku celera, sjeckanu papričicu bez sjemenki, sjeckani češnjak i timijan, kratko popržite, zalijte s pola količine piva, kuhajte da tekućina reducira na pola, zalijte s 500 ml temeljca, nastavite kuhati na laganoj vatri.

03

Svijetlo na maslacu popržite brašno, zalijte stalno miješajući preostalim temeljcem, pazite da ne nastanu grudice, umiješajte u juhu i kuhajte miješajući do željene gustoće. U međuvremenu naribajte cheddar sir.

04

Dodajte u juhu vrhnje za kuhanje i 150 g ribanog sira, zalijte preostalim pivom, nastavite kuhati miješajući oko 5 minuta.

05

Na kraju u juhu umiješajte kockice pancete, začinite solju i paprom. Prije posluživanja stavite na juhu hrpicu ribanog sira i pospite sjeckanim vlascem.

podijeli