Juha od plodova mora i povrća

sastojci

  • 0.5 kg svježeg kokota i manjih arbuna
  • 0.5 kg škampi ili većih kozica
  • 1 manja glavica brokule
  • 2 srednje mrkve
  • 2 mlada krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • 1.5 dcl suhog bijelog vina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Za riblji temeljac

  • 4 režnja češnjaka
  • 1 manja glavica korabe
  • 1 manja glavica i listovi svježeg celera
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 lista lovora
  • nekoliko zrna papra

Način pripreme

01

Očistite povrće za riblji temeljac pa ga narežite na krupno. Stavite narezano povrće u veći lonac pa dodajte glave kokota i tijela škampi ili većih kozica kojima ste odstranili repove. Uspite hladnu vodu tek toliko da prekrije ribu i povrće pa uz dodatak par listova lovora i par zrna papra, kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Skuhani riblji temeljac procijedite pa u njemu skuhajte povrće do pola. Dodajte kokota nasječenog na veće komade i arbune. Kada je juha kuhana još jednom je procijedite pa skuhanu ribu očistite od kostiju. Skuhano povrće vratite u lonac s juhom pa ga lagano usitnite štapnim mikserom.  

02

Očišćeno meso ribe dodajte u juhu pa je vratite na plamen. Posolite i popaprite po želji, dodajte bijelo vino i maslinovo ulje pa pričekajte dok juha zavrije. Sada dodajte očišćene repove škampi ili kozica. Kuhajte juhu još par minuta pa skinite s vatre i poslužite posutu nasjeckanim peršinom. Uz juhu možete poslužiti i krišku ili kockice preprženog domaćeg kruha.

podijeli