Juha od kupusa i mrkve

sastojci

  • 200 g ribanog svježeg kupusa
  • 100 g ječmene kaše
  • 100 g mrkve
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 10 g koncentrata rajčice
  • 80 ml maslinova ulja
  • sol i papar
  • 80 g milerama
  • 1 vezica vlasca
  • 1 l povrtnog temeljca

Sastojci za temeljac

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijelog vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra

Način pripreme

01

Za temeljac nasitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli. Potom podlijte vinom i kuhajte da alkohol ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte stabljike i list peršina te zrna papra pa kuhajte 15 minuta.

02

Luk sitno nasjeckajte i popržite na pola količine ulja. Dodajte mrkvu narezanu na rezance i naribani kupus pa pržite 3 - 4 minute da kupus uvene. Potom dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, a nakon toga dodajte koncentrat rajčice i kratko zapržite pa podlijte s pola količine temeljca i ostavite da prokuha. Zatim dodajte ječmenu kašu i ostatak temeljca pa posolite i kuhajte dok kaša ne omekša.

03

Prije posluživanja začinite svježe mljevenim paprom, pokapajte maslinovim uljem i dodajte nasjeckani vlasac i žlicu milerama.

Ova zdrava juha može se koristiti za zimsku detoksikaciju organizma.​

podijeli