Juha od kestena, vrganja i povrća

sastojci

  • 500 g pečenih kestena ili pirea od kestena
  • 350 g svježih vrganja ili 100 g suhih
  • 2 manje glavice ljubičastog luka ili jedna veća
  • 1 srednja mrkva
  • jedan manji poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 stabljika celera listaša
  • 1.2 l povrtnog temeljca
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • 0.5 žlice svježe majčine dušice
  • kockice prepečenog kruha
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Sve povrće osim vrganja očistite, ogulite i narežite na sitne kockice. Dio vrganja koje ćete usitnjavati skupa s povrćem narežite na manje kockice a dio koji ćete peći na tavi na srednje tanje komade. Listove peršina nasjeckajte na sitno. Sa strane zagrijte povrtni temeljac.          

02

Zagrijte dublju posudu za juhu pa u njoj na maslinovu ulju prepržite nasjeckano povrće dok ne omekša. Dodajte malo povrtnog temeljca pa umiješajte kesten pire ili oguljene i usitnjene pečene kestene. Sve lagano promiješajte kako bi se proželi okusi povrća i kestena pa dodajte ostatak povrtnog temeljca I usitnjenu majčinu dušicu. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće potpuno ne omekša. Posolite i popaprite po želji.       

03

Dok se juha lagano kuha, vi sa strane u tavi na maslacu ili maslinovu ulju prepržite nasječene vrganje. Odložite ih sa strane pa u istoj tavi prepržite kockice tamnog kruha. Kada je juha gotova, pustite je da se malo ohladi pa blenderom usitnite povrće koje se u njoj nalazi. Dodajte pečene vrganje, malo kiselog vrhnja i nasjeckani perši. Juhu poslužite dok je još topla posutu s prepečenim kockicama kruha i po želji s naribanim muškatnim oraščićem.

podijeli