Juha od graška i metvice

sastojci

  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 srednje mrkve
  • 2 stabljike lisnatog celera
  • 2 češnja češnjaka
  • 800 g svježeg ili smrznutog graška
  • 1.8 l povrtnog temeljca
  • maslinovo ulje
  • šaka svježe metvice
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Operite, ogulite i krupno narežite mrkvu. Narežite crveni luk i celer. Očistite i tanko narežite češnjak. 

02

Uzmite veliku posudu debelog dna za pirjanje i stavite je na srednji plamen. Ulijte i zagrijte 3 žlice maslinova ulja. Stavite u posudu na vrelo ulje sve nasjeckano povrće i dobro ga promiješajte kako bi se ulje dobro raspodijelilo po povrću.

03

Pirjajte lagano otklopljeno desetak minuta dok  vam mrkva ne omekša a luk lagano požuti. U drugoj dubljoj posudi zakuhajte 1.8 lit. vode i nakon što je zavrela, ubacite povrtnu kocku miješajući dok se ne rastopi. Ulijte povrtni temeljac u posudu s povrćem. Dodajte grašak i dobro promiješajte. Nakon što je juha zavrela poklopite je i pustite da kuha 10 minuta.

04

Za to vrijeme natrgajte listiće metvice. Kad je grašak omekšao skinite juhu s vatre i dodajte sol, svježe mljeveni papar i natrgane listiće metvice.

05

Izmiksajte juhu štapnim mikserom. Poslužite je sa kriškom prepečene ciabatte, ukrasite s par listića svježe metvice i lagano pokapajte maslinovim uljem.

podijeli