Juha od gljiva i krumpira

sastojci

  • 100 g shiitake gljiva
  • 100 g bukovača
  • 100 g šampinjona
  • 300 g krumpira
  • 150 g crvenog luka
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • 15 ml jabučnog octa
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 10 g škrobnog brašna
  • 50 g maslaca
  • sol, papar po želji
  • 1 grančica peršina

Način pripreme

01

Ogulite krumpir i narežite na kockice, narežite gljive na manje komade, nasjeckajte luk i češnjak.

02

Na maslacu pirjajte luk 10 minuta, dodajte kockice krumpira, nastavite pirjati još 5 minuta, dodajte češnjak i kratko popržite, zatim dodajte gljive. Podlijte sa 700 ml temeljca, posolite, popaprite i kuhajte desetak minuta.

03

Dodajte jabučni ocat i pustite da prokuha. Razmutite u malo temeljca škrobno brašno pa ga dodajte u juhu i prokuhajte 2 minute.

04

Razmutite vrhnje s malo temeljca i umiješajte u  juhu, maknite s vatre. Juhu dekorirajte listićima svježeg peršina i poslužite.

Korištenje škrobnog brašna izbjeći ćete ako zgnječite nekoliko krumpira iz juhe i umiješate ih.​

podijeli