Juha od češnjaka

sastojci

  • 3 velike glavice domaćeg češnjaka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 250 ml punomasnog vrhnja
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 velika ciabatta
  • 2 žlice bijelog vinskog octa
  • 200 g oguljenih blanširanih badema
  • 2 naranče (oguljene i narezane na kockice)
  • šaka listova metvice
  • maslinovo ulje
  • mljeveni crni papar i sol

Način pripreme

01

Glavicu češnjaka, zajedno s ljuskom, pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 °C.

02

Crveni luk narežite na kockice i zažutite ga na maslinovu ulju, a potom dodajte krumpir narezan na kocke i posolite. Dodajte maslac i malo podlijte temeljcem pa, miješajući, kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok krumpir ne omekša.

03

Vrući češnjak istisnite iz ljuske pa ga dodajte na krumpir i podlijte temeljcem da prekrije sve sastojke. Štapnim mikserom usitnite i dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću juhe pa prokuhajte. Gustu juhu poslužite uz svježe mljeveni šareni papar.

podijeli