Juha od češnjaka

sastojci

  • 100 g češnjaka
  • 150 g crvenoga luka
  • 400 g krumpira
  • 50 ml maslinova ulja
  • 80 g maslaca
  • 800 ml povrtnoga temeljca
  • sol i šareni papar

Način pripreme

01

Glavicu češnjaka, zajedno s ljuskom, pecite u pećnici oko 20 minuta na 180 °C.

02

Crveni luk narežite na kockice i zažutite ga na maslinovu ulju, a potom dodajte krumpir narezan na kocke i posolite. Dodajte maslac i malo podlijte temeljcem pa, miješajući, kuhajte uz povremeno podlijevanje, dok krumpir ne omekša.

03

Vrući češnjak istisnite iz ljuske pa ga dodajte na krumpir i podlijte temeljcem da prekrije sve sastojke. Štapnim mikserom usitnite i dodajte onoliko temeljca koliko je potrebno da dobijete željenu gustoću juhe pa prokuhajte. Gustu juhu poslužite uz svježe mljeveni šareni papar.

Pečenjem češnjaka istaknut će se njegova slatkasta nota.​

podijeli