Juha od bundeve

sastojci

  • bundeva (oko 2.5 kg)
  • 2 dl gustog vrhnja
  • 2 kocke pilećeg temeljca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • svežnjić svježeg peršinova lista
  • lovorov list
  • 15 dag tvrdog sira za ribanje
  • muškatni oraščić
  • 20 g maslaca
  • sol i papar

Način pripreme

01

Bundevu ogulite pa narežite na kriške. Meso bundeve narežite na kocke. Očistite crveni luk i češnjak, te sitno nasjeckajte.

02

Zagrijte maslac na niskoj temperaturi. Zatim umiješajte nasjeckani luk i češnjak. Miješajući, pržite 3 - 4 minute da sastojci postanu staklasti. Sa strane zagrijte litru vode i u njoj otopite kocku pileće juhe. Svežanj peršina samo dobro operite, nemojte ga razvezivati kako biste ga kasnije lakše izvadili.

03

Kocke bundeve popržite na luku i češnjaku, te zalijte juhom. Posolite, popaprite, dodajte cijeli svežanj peršina i list lovora. Kad juha prokuha, poklopite i kuhajte 35 minuta.

04

Nakon što se skuhala maknite juhu sa štednjaka i iz nje izvadite svežanj peršina i lovorov list. Kad se juha malo ohladi, bundevu u juhi propasirajte štapnim mikserom u kašu. Začinite indijskim oraščićem i kuhajte još 5 minuta. Dodajte vrhnje, te provjerite treba li dodati još papra, muškatnog oraščića ili soli. Pospite krupno naribanim tvrdim sirom.  Poslužite toplo.

podijeli