Juha od bundeve

sastojci

  • 1 kg muškatne bundeve (očišćene i oguljene)
  • 1 velika glavica crvenog luka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka (protisnuta)
  • 0.5 žličice mljevene crvene paprike
  • 1 l povrtnog temeljca
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 4 komada tanko narezane pancete
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Način pripreme

01

Očistite bundevu od kore i koštica pa je narežite na kockice veličina 2.5 cm.

02

Stavite je u posudu za pečenje uz dodatak jedne žlice maslinova ulja. Sve dobro promiješajte. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

03

U dubokoj posudi za juhu zagrijte preostalo maslinovo ulje. Dodajte crveni luk, protisnuti češnjak, crvenu mljevenu papriku, malo soli i mljevenog papra te lagano pirjajte 10 minuta da sve omekša i lagano se prožme.

04

Dodajte pečenu bundevu i povrtni temeljac, pričekajte da zakipi te juhu nakon toga kuhajte još 5 minuta. Malo ohladite pa izmiskajte štapnim mikserom dok juha ne postane glatka.

05

Tanko narezanu pancetu prepecite u rebrastoj tavi na par kapi maslinova ulja dok ne postane hrskava. Na istoj masnoći prepržite par kriški bagetta da se kruh lagano zazlati. 

06

Juhu ulijte u zagrijane zdjelice. Prelijte s malo vrhnja i par kapi maslinova ulja. Na vrh dodajte na krupne komade natrganu pečenu pancetu. Popaprite i posolite po želji. Uz juhu poslužite i prepečene kriške bagetta.

podijeli