Zeleni pljukanci u umaku sa šunkom

sastojci

Za tijesto

  • 200 g zamrznutog špinata (usitnjenog)
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 0.5 žličice soli

Za umak

  • 150 g šunke
  • 1 žlica ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • sol
  • crni papar

Način pripreme

01

Špinat odmrznite, stavite ga u gustu cjediljku pa pomoću žlice dobro istisnite iz njega vodu. Pustite ga još neko vrijeme da se dobro ocijedi. 

02

Brašno posolite, dodajte špinat, jaje i zamijesite čvrsto tijesto (ovisno o veličini jajeta i vlažnosti špinata, možda će vam trebati još jedno jaje). Tijesto oblikujte u tanji valjak pa ga nožem režite na oko ½ cm debljine. Od malih komadića tijesta rukama oblikujte pljukance tako da ih lagano trljate među prstima. 

03

Zagrijte oko 2 litre vode, posolite je, a kad zakuha stavite pljukance lagano miješajući. Kad isplivaju na površinu, kuhajte ih još 2 minute, a zatim ih ocijedite i kratko isperite pod mlazom hladne vode. Šunku, prethodno narezanu na ploške, narežite na manje komade i stavite u tavu na zagrijano ulje. Dodajte protisnuti češnjak i kratko zagrijte uz miješanje. Ulijte vrhnje, posolite, pospite paprom, muškatnim oraščićem i kuhajte da dobijete umak. Umiješajte ocijeđene pljukance, promiješajte da se prožmu umakom i poslužite tople.

Tijesto prije pripreme prekrijte plastičnom folijom da se previše ne isuši.​

podijeli

Proizvodi iz recepta