Tradicionalne talijanske lazanje

sastojci

  • 500 g mljevene junetine
  • 800 g sjeckane rajčice
  • 12 listova lazanja (koje nije potrebno kuhati)
  • 80 g luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 0.5 žličice šećera
  • 1 žlica kapara
  • 1 žličica sušenog origana
  • 20 g maslaca
  • 30 g crnih maslina bez koštica
  • 2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka
  • 400 g mozzarelle
  • 30 g parmezana
  • sol i papar

Način pripreme

01

Na 2 žlice dobro zagrijanog maslinova ulja pržite do zlatnožute boje sitnije narezani luk. Dodajte protisnuti češnjak, mljevenu junetinu, sol, papar i prijajte 20 minuta uz povremeno lagano podlijevanje vodom.

02

U drugu posudu na preostalo maslinovo ulje dodajte sjeckanu rajčicu, kapare i origano. Kad zakipi, dodajte narezane masline i šećer, posolite i popaprite, pa pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Umiješajte nasjeckani bosiljak i maknite s vatre.

03

Posudu za lazanje (otprilike 20 x 34 cm) premažite maslacem, na dno položite 4 lista lazanja, pa po njima rasporedite pola količine pripremljenog umaka.

04

Po umaku rasporedite pola količine pripremljenog mesa, pospite sa 100 g naribane mozzarelle i poklopite s četiri lista lazanja. Postupak ponovite i završite s listovima lazanja.

05

Pospite preostalom naribanom mozzarellom i parmezanom. Pecite 35 – 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 °C. Poslužite toplo uz salatu po želji.

Ovisno o veličini posude koju koristite, prilagodite količinu kora za lazanje.​

podijeli

Proizvodi iz recepta