Teleći odrezak s pršutom i šalšom

sastojci

  • 800 g telećih odrezaka
  • 2 jaja
  • 50 g krušnih mrvica
  • 150 g tanko rezanog pršuta
  • 100 g parmezana u komadu
  • 50 g maslaca
  • 250 g nasjeckane rajčice iz konzerve
  • 4 režnja češnjaka
  • 500 g batata
  • 1 žlica sitno sjeckanih listova svježeg bosiljka
  • extra djevičansko maslinovo ulje
  • morska sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 200°C. Batat dobro operite, posušite, pa ga umotajte aluminijskom folijom. Tako pripremljene batate pecite u ljusci na limu za pečenje 40-50 minuta na 200°C. Dok se batat peče vi pripremite teleće odreske. U zdjeli umutite 2 jaja a na tanjur stavite krušne mrvice. Teleće odreske lagano uronite u umućena jaja pa nakon toga u krušne mrvice. Ponovite postupak dok ne ispanirate sve odreske.      

02

Zagrijte maslac u dubljoj tavi debljeg dna. Pecite na zagrijanom maslacu teleće odreske po 3-4 minuta sa svake strane dok se ne zazlate. Posolite i popaprite po želji. Kada su odresci pečeni odložite ih sa strane dok ne pripremite šalšu. Očistite tavu u kojoj su se pekli teleći odresci pa je stavite na srednji plamen. Dodajte mlaz maslinova ulja pa na njemu lagano prepržite sitno sjeckani češnjak. Nakon par minuta dodajte usitnjenu rajčicu iz konzerve i lagano je pirjajte sa češnjakom nekoliko minuta.

03

Na dno keramičke ili vatrostalne posude posložite prepežene teleće odreske. Na svaki odrezak stavite šnite pršuta. Na pršut stavite tanko rezane listiće parmezana. Na kraju sve prelijte pripremljenom šalšom. Kad ste izvadili batat iz pećnice na istu temperaturu stavite peći teleće odreske svega 5-10 minuta. Dok se odresci peku vi pripremite pire od batata. Pečene batate ogulite pa ih lagano ispasirajte sa češnjakom i maslacem da dobijete glatki pire. Pečene odreske poslužite sa pireom od batata posute sitno nasjeckanim listovima svježeg bosiljka.

podijeli

Proizvodi iz recepta