Szekely gulaš

sastojci

  • 500 g krte svinjetine od plećke
  • 500 g kiselog rezanog zelja
  • 2 srednje glavice crvenog luka
  • 1 žlica slatke crvene mljevene paprike
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1 lit. mesnog temeljca
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Svinjsku plećku očistite od masnoće pa narežite na kockice cca 3 cm. U dubljoj posudi debljeg dna na ugrijanoj masti zažutite sitno narezani crveni luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašna. Smanjite malo vatru pa dodajte meso narezano na kockice. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak, papar i sol. Meso podlijte s malo vrućeg temeljca pa sve nastavite pirjajti na laganoj vatri. Pazite da temeljac dodajete postepeno kako bi se meso dinstalo a ne kuhalo. Kada je meso na pola kuhano možete mu dodati kiselo zelje.   

02

Zelje lagano isperite, ali pazite da ne pretjerate kako bi sačuvalo svoju kiselost. Prije nego zelje dodate u zdjelu s mesom, sa strane zagrijte dublju tavu. Na žlici masti karamelizirajte žlicu smeđeg šećera. Dodajte zelje da pokupi karamel pa ga začinite sa kimom i podlijte malo vrućeg temeljca. Kratko pirjajte pa zelje dodajte mesu. Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj vatri, uz povremeno dodavanje manjih količina temeljca, dok meso ne postane potpuno mekano. Provjerite slanost pa po potrebi dodajte soli. Vodite računa da vam zelje ostane lagano hrskavo. Za prilog poslužite restani ili pire krumpir.

podijeli

Proizvodi iz recepta