Sporo kuhana janjetina s povrćem

sastojci

  • 2 kg janjetine od plećke
  • 2 poriluka
  • 1 kg krumpira
  • 500 g mrkve
  • 500 g celera
  • 2 svježe paprike
  • 150 ml bijelog vina
  • 300 ml mesnog temeljca
  • 1.5 žličica soli
  • svježe mljeveni papar
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
  • 100 ml maslinovog ulja

Način pripreme

01

Janjetinu narežite na komade, posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, dodajte senf i 2 žlice maslinovog ulja pa rukama sve umasirajte tako da se meso obloži svim sastojcima.

02

Ostavite tako 30 minuta. U veliku zagrijanu posudu od lijevanog željeza ili sličnu posudu debelog dna ulijte 4 žlice maslinovog ulja pa na vruće ulje dodajte pripremljeno meso.

03

Pržite ga na jakoj vatri dok sa svih strana ne dobije lijepu boju. Dodajte vino i pažljivo miješajte tako da kuhačom postružite sve što se eventualno zalijepilo za dno posude. Kada vino ispari, dodajte malo temeljca, poklopite i smanjite vatru.

04

Na jako laganoj vatri kuhajte oko sat i pol, uz povremeno dodavanje temeljca.

05

Očistite povrće i narežite ga na veće komade, dodajte mesu i nastavite poklopljeno kuhati na laganoj vatri još barem sat vremena. Otklopite, malo pojačajte vatru i ostavite tako još 15 minuta.

06

Po potrebi jelo još začinite i prije posluživanja pospite peršinovim listom.

Janjetinu možete sporo peći i u pećnici tako da prvih 20 minuta pečete na jakoj vatri, zatim poklopljeno nastavite dugo peći na niskoj temperaturi (od oko 160 °C) i na kraju zadnjih 15-ak minuta pojačajte i zapecite na 200 °C.​

podijeli

Proizvodi iz recepta