Složenac s keljom

sastojci

  • 200 g riže (miješane, divlje)
  • 1 glavica kelja
  • 4 mlada luka
  • 500 g mljevene junetine
  • krušne mrvice
  • 4 dl vrhnja
  • 3-4 jaja
  • 1 žlica koncentrata od rajčice
  • maslinovo ulje
  • 200 g fete
  • 100 ml bijelog vina
  • sol
  • papar

Način pripreme

01

Operite glavicu kelja, razdvojite listove i odrežite žile na listovima. Zdjelu hladne vode stavite u zamrzivač na 10 minuta da se dobro ohladi. U većoj posudi zakuhajte vodu, posolite. U kipućoj vodi kratko prokuhajte listove kelja, odmah ih izvadite u ledenu vodu (bilo bi dobro da ne stavite sve listove kelja odjednom). Kada se ohlade prebacite ih u cjedilo da se ocijede. 

02

Skuhajte rižu. Mladi luk narežite na ploške pa ga kratko propirjajte na maslinovom ulju. Dodajte meso, posolite, popaprite, podlijte vinom te pirjajte 20tak minuta. Žlicu koncentrata od rajčice razmutite u malo hladne vode i dodajte u meso. 

03

Ugrijte pećnicu na 180°C. U zdjeli istucite 4 jaja i 4 dl vrhnja. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem i pospite krušnim mrvicama. Slažite red listova kelja, red kuhane riže, red mesa, red usitnjene fete i ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Složenac prelijte smjesom jaja i vrhnja i pecite 30-40 minuta.

podijeli

Proizvodi iz recepta