Rolani goveđi obrazi

Ukupno trajanje
240
Min
min

sastojci

  • 1.2 kg goveđih obraza
  • 700 g crvenoga luka
  • 750 ml crvenoga vina
  • 40 g senfa dijon
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 40 g svinjske masti
  • 500 ml mesnog temeljca
  • sol
  • 40 g ledenog maslaca
  • 4 grančice ružmarina
  • 600 g krumpira
  • 60 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 50 ml vrhnja
  • 500 g zelenih mahuna
  • 100 g pancete

Sastojci za mesni temeljac

  • 50 g mrkve
  • 80 g korijena celera
  • 50 g korijena peršina
  • 50 g lista peršina
  • 100 g crvenoga luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 ml bijeloga vina
  • 40 ml maslinova ulja
  • 2-3 zrna papra
  • usitnjene goveđe kosti

Način pripreme

01

Razrežite goveđe obraze, otvorite ih pa sredinu premažite senfom. Smotajte ih u rolice i omotajte kuhinjskom špagom pa zavežite. Rolice stavite u vino i ostavite da se mariniraju preko noći.

02

Za mesni temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina i popržite ih na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli. Potom podlijte vinom pa kuhajte da alkohol ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte kosti, peršin i zrna papra pa kuhajte 25 minuta.

03

Izvadite rolice iz marinade, stavite ih na cjedilo i ostavite da se dobro ocijede, a vino stavite sa strane. Ocijeđene rolice posolite, pržite sa svih strana u tavi na vrućoj masti i onda ih stavite na stranu.

04

U istu tavu dodajte sitno nasjeckani luk i nekoliko sitno nasjeckanih listića ružmarina pa pirjajte na laganoj vatri 20 minuta. Kada luk postane zlatnožute boje, dodajte listiće češnjaka i kratko ih pržite, samo da zabijele. Potom podlijte s pola količine vina, vratite rolice u tavu i lagano pirjajte. Neka se lagano kuhaju oko 4 sata, a za to vrijeme podlijevajte vinom i temeljcem u nekoliko navrata. Na kraju, umak emulgirajte dodatkom 1 - 2 kockice ledenog maslaca.

05

U međuvremenu skuhajte mahune pa radite svežnjiće - omotajte po nekoliko mahuna pancetom. Mahune omotane pancetom pržite s obje strane na vrućoj tavi (najprije stranu gdje je zatvorena panceta).

06

Skuhajte krumpir narezan na kocke, ocijedite ga i gnječite uz dodatak maslaca. Dodajte vrhnje i promiješajte, a na kraju ulijte toplo mlijeko i napravite glatku smjesu - pire.

07

Na tanjur stavite malo umaka, dodajte rolicu mesa, prelijte umakom, dodajte žlicom oblikovane kuglice pire-krumpira i svežnjiće mahuna. Malo maslinova ulja pokapajte po mahunama, a grančicu svježeg ružmarina položite na meso.

Ako ne možete nabaviti goveđe obraze, u pripremi ovog jela možete koristiti meso goveđeg vrata. Ovo je kompleksno jelo s malo umaka, ali je u njemu esencija okusa mesa i vina.​

podijeli

Proizvodi iz recepta