
Rolani goveđi obrazi
PT240M Min
sastojci
- 1.2 kg goveđih obraza
- 700 g crvenoga luka
- 750 ml crvenoga vina
- 40 g senfa dijon
- 3-4 češnja češnjaka
- 40 g svinjske masti
- 500 ml mesnog temeljca
- sol
- 40 g ledenog maslaca
- 4 grančice ružmarina
- 600 g krumpira
- 60 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 50 ml vrhnja
- 500 g zelenih mahuna
- 100 g pancete
Sastojci za mesni temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenoga luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijeloga vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
- usitnjene goveđe kosti
Način pripreme
Razrežite goveđe obraze, otvorite ih pa sredinu premažite senfom. Smotajte ih u rolice i omotajte kuhinjskom špagom pa zavežite. Rolice stavite u vino i ostavite da se mariniraju preko noći.
Za mesni temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina i popržite ih na maslinovu ulju. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli. Potom podlijte vinom pa kuhajte da alkohol ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte kosti, peršin i zrna papra pa kuhajte 25 minuta.
Izvadite rolice iz marinade, stavite ih na cjedilo i ostavite da se dobro ocijede, a vino stavite sa strane. Ocijeđene rolice posolite, pržite sa svih strana u tavi na vrućoj masti i onda ih stavite na stranu.
U istu tavu dodajte sitno nasjeckani luk i nekoliko sitno nasjeckanih listića ružmarina pa pirjajte na laganoj vatri 20 minuta. Kada luk postane zlatnožute boje, dodajte listiće češnjaka i kratko ih pržite, samo da zabijele. Potom podlijte s pola količine vina, vratite rolice u tavu i lagano pirjajte. Neka se lagano kuhaju oko 4 sata, a za to vrijeme podlijevajte vinom i temeljcem u nekoliko navrata. Na kraju, umak emulgirajte dodatkom 1 - 2 kockice ledenog maslaca.
U međuvremenu skuhajte mahune pa radite svežnjiće - omotajte po nekoliko mahuna pancetom. Mahune omotane pancetom pržite s obje strane na vrućoj tavi (najprije stranu gdje je zatvorena panceta).
Skuhajte krumpir narezan na kocke, ocijedite ga i gnječite uz dodatak maslaca. Dodajte vrhnje i promiješajte, a na kraju ulijte toplo mlijeko i napravite glatku smjesu - pire.
Na tanjur stavite malo umaka, dodajte rolicu mesa, prelijte umakom, dodajte žlicom oblikovane kuglice pire-krumpira i svežnjiće mahuna. Malo maslinova ulja pokapajte po mahunama, a grančicu svježeg ružmarina položite na meso.
Ako ne možete nabaviti goveđe obraze, u pripremi ovog jela možete koristiti meso goveđeg vrata. Ovo je kompleksno jelo s malo umaka, ali je u njemu esencija okusa mesa i vina.
Proizvodi iz recepta
