Rižoto s butternut tikvom, pinjolima i mladim špinatom

sastojci

  • 500 g butternut (muškatne) tikve
  • 250 g riže Premium Carnaroli
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 dcl suhog bijelog vina
  • 50 g svježeg parmezana
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice pinjola
  • 150 g mladog špinata
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Za početak narežite sitno ljubičasti luk. Butternut tikvu ogulite, očistite pa je narežite na kocke cca 2 x 2 cm. Pinjole prepržite na suhoj tavi pa ih stavite sa strane. U dubljoj posudi zagrijte litru povrtnog temeljca. Napravite malo jači temeljac kako bi vaš rižoto bio ukusniji i bogatiji. Mladi špinat operite i posušite.          

02

Zagrijte dublju tavu pa na par žlica maslinova ulja prepržite nasjeckani luk dok se ne zacakli. Dodajte narezanu bundevu pa je pržite dok lagano ne omekša. Dodajte rižu pa lagano promiješajte kako bi se sva zrna obložila masnoćom. Posolite i popaprite po želji. Podlijte vinom, pojačajte vatru pa dodajte zaimaču temeljca. Smanjite vatru pa dodajte temeljca dovoljno da prekrije bundevu. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije temeljac pa ulijte novu količinu. Ponavljajte postupak dok riža ne bude kuhana “al dente”.     

03

Na kraju uspite prepržene pinjole, mladi špinat, naribani parmezan, dodajte veću žlicu maslaca pa sve dobro promiješajte kako biste dobili ukusni kremasti rižoto. Pustite da rižoto odmori par minuta pa navalite dok je toplo.

podijeli

Proizvodi iz recepta