Rižoto sa svježim vrganjima i šafranom

sastojci

  • 350 g svježih vrganja
  • 1 l pilećeg temeljca
  • prstohvat niti sušenog šafrana
  • 40 g maslaca
  • 1 glavica crvenog luka
  • 200 g riže Arborio ili Carnerolli
  • 50 ml suhog bijelog vina
  • 4 žlice sjeckanog svježeg peršina
  • 40 g naribanog svježeg parmezana
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pileći temeljac pa mu dodajte niti suhog šafrana. Poklopite posudu i ostavite da se šafran namače dok vi pripremate ostale namirnice. Očistite vrganje pa ih narežite na krupnije komade. Očistite i narežite na sitno crveni luk. Nasjeckajte na sitno svježi peršin.   

02

Zagrijte dublju tavu pa u njoj otopite 20g maslaca. Dodajte crveni luk pa dinstajte dok ne dobije zlatnu boju ali pazite da ne izgori. Sada dodajte vrganje, lagano ih pržite dok ne omekšaju pa dodajte sitno sjeckani peršin. Skinite vrganje s vatre pa ih stavite na toplo dok pripremite rižu.    

03

Uzmite dublju posudu za pripremu rižota pa na laganoj vatri otopite ostatak maslaca. Dodajte rižu pa pržite dok se svako zrno ne obloži masnoćom i lagano zacakli. Dodajte bijelo suho vino pa malo pojačajte vatru da alkohol ispari. Lagano ulijte prvu zaimaču temeljca iz kojeg ste prethodno uklonili niti šafrana. Kada riža upije tekućinu ulijte slijedeći zaimaču temeljca.  Ponavljajte postupak dok se riža ne skuha “al dente”. Pred kraj kuhanja dodajte pirjane vrganje i naribani parmezan. Sve lagano promiješajte pa dodajte još malo maslaca da biste dobili finu kremastu strukturu rižota. Pospite s malo sitno sjeckanog svježeg peršina pa poslužite toplo.

podijeli