sastojci

  • 250 g riže Arborio ili Carnaroli
  • 1 l ribljeg temeljca (od oklopa kozica ili škampa)
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 sitno nasjeckana režnja češnjaka
  • 200 ml suhog slatkog bijelog vina
  • 100 g maslaca
  • 400 g očišćenih lignjuna
  • sok od 1 limuna
  • žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Način pripreme

01

Zagrijte litru ribljeg temeljca. U dubljoj tavi ili woku zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckani crveni luk, češnjak i malo nasjeckanog peršina. Lagano pirjajte oko 5 minuta dok luk malo ne omekša. Dodajte lignjune koje ste prethodno dobro oprali, očistili i narezali na kolutiće. Kad su se lignjuni malo prodinstali dodajte vino i nastavite miješati dok vino ne ispari a ostane samo njegova slatkasta aroma.

02

Sada dodajte rižu i malo pojačajte vatru. Miješajte rižu oko minute dok ne postane staklasta i ravnomjerno se obloži masnoćom. Nakon što je riža upila vino, dodajte vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Posolite rižu i nastavite tako dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude kuhana.

03

Na kraju kuhanja dodajte preostali maslac, ostatak sitno sjeckanog peršina te sve lagano promiješajte. Popaprite i zalijte lagano ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Poslužite toplo uz čašu rashlađene malvazije.

podijeli

Proizvodi iz recepta