Prženo povrće u pivskom tijestu

sastojci

Za pivsko tjesto

  • 225 g brašna
  • 300 ml svijetlog piva
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslinova ulja
  • prstohvat soli

Umak od krastavaca, vrhnja i jogurta

  • 150 g jogurta
  • 150 g vrhnja
  • 2 svježa krastavca
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica vinskog octa
  • 1 žličica nasjeckanog kopra
  • sol i svježe mljeveni papar

Povrće za prženje

  • 150 g cvjetače
  • 150 g brokule
  • 200 g šampinjona
  • 1 crvena paprika
  • 2 tikvice
  • 1 crveni luk
  • 6 grančica francuskog peršina
  • 75 g običnog brašna
  • suncokretovo ulje za prženje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Prvo napravite pivsko tijesto na način da u dubljoj zdjeli lagano istučete 2 jaja pa im dodate sve druge sastojke za tijesto i sve dobro promiješate pazeći da vam ne ostanu grudice od brašna. Pokrijte zdjelu pa je stavite u hladnjak dok pripremate povrće i umak od krastavaca.

02

Svo povrće dobro operite. Brokuli i karfiolu odvojite male cvjetove pa ih odložite sa strane. Crvenu papriku očistite od sjemenki pa ja narežite na trakice. Tikvicu prepolovite, očistite od sjemenki pa narežite na polukrugove debljine 1cm. Šampinjone očistite pa narežite na pola. Luk ogulite pa narežite na kriške. Peršin operite i posušite. 

03

Narezano povrće odložite sa strane u zdjele pa krenite s pripremom umaka. U većoj zdjeli pomiješajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje, ocat, sol i svježe mljeveni papar. Pjenjačom umiješajte vrhnje sa jogurtom pa ih dodajte u smjesu s uljem, octom i češnjakom. Krastavce dobro operite, ogulite, izvadite sjemenke pa naribajte na srednji ribež. Listove kopra sitno nasjeckajte pa ih skupa s naribanim krastavcima dodajte u umak s jogurtom i vrhnjem. Posolite i popaprite po želji pa umak stavite u hladnjak dok pržite pripremljeno povrće.        

04

Stavite brašno u posebnu veću posudu pa ga posolite i popaprite. U njega ubacite sve pripremljeno povrće pa ga lagano uvaljajte u brašno. Uzmite dublju posudu u kojoj ćete pržiti povrće pa u njoj zagrijte dosta suncokretova ulja na temperaturu od cca 180oC. Temperaturu ulja možete provjeriti na način da ubacite kockicu kruha i ako vam pozlati nakon 30 sekundi ulje je spremno. Uzimajte polako povrće iz brašna, otresite višak pa ga uronite u pivsko tijesto. Lagano ocijedite višak tijesta pa uronite u vrelo ulje i pržite otprilike 3 minute dok ne pozlati. Izvadite povrće šupljikavom žlicom pa ga stavite na papirnati ubrus da se ocijedi. Kad ste prepržili svo povrće na isti način prepržite i pripremljeni peršin samo ga pecite kraće, otprilike 1-2 minute. Povrće i peršin lagano posolite i poslužite toplo sa umakom od krastavaca, vrhnja i jogurta.

podijeli

Proizvodi iz recepta