Prženi fileti orade s kaparima, začinskim biljem i palentom

sastojci

  • 4 fileta orade
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice kapara
  • 100 g svježe ribanog parmezana
  • korica i sok od 1 limuna
  • 1 žlica listova svježeg timijana
  • 150 g palente
  • SPAR suhi začin od mediteranskih trava
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Za početak dobro očistite oradu pa je filetirajte. Pazite da iz fileta izvadite sve kosti. Odložite filete sa strane pa naribajte koricu od nešpricanog limuna i nasjeckajte začinsko bilje.  

02

Sa strane u većem loncu zakuhajte 1 litru vode pa uspite palentu, lagano promiješajte, smanjite vatru i poklopite lonac da se palenta lagano kuha. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Kada je palenta skuhana, začinite je dobro paprom i solju pa umiješajte 100g maslaca i naribani parmezan. Sve dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu, poklopite pa stavite sa strane.   

03

U veću tavu debljeg dna ulijte 2 žlice maslinova ulja. Na zagrijano ulje stavite peći filete orade koje ste prethodno posolili, popaprili i lagano uvaljali u limunovu koricu. Filete pecite na strani kože. Nakon par minuta provjerite da li su fileti pečeni s donje strane pa ih okrenite. Izvadite ih van nakon par minuta pa u masnoću dodajte preostali maslac, kapare i začinsko bilje. 

04

Uklonite tavu s plamena pa dodajte sok od limuna koji bi sljubljen s maslacem i začinskim travama trebao dati predivan umak. Na zagrijani tanjur stavite podlogu od palente pa na nju stavite filete i sve na kraju prelijte s finim umakom od maslaca i limuna. Po vrhu žlicom pospite slasne kapare i začinsko bilje.

podijeli

Proizvodi iz recepta