Proljetni lonac

sastojci

  • 350 g mladog očišćenog boba
  • 2 mlada poriluka (narezana na veće komade)
  • 200 g špinata ili blitve
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 350 g svježeg graška
  • 300 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 4 kriške pršuta
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježe metvice
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
  • extra djevičansko maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zakuhajte posoljenu vodu u dubljem loncu pa u njoj na kratko blanširajte bob. Izvadite ga rupičastom žlicom pa odmah stavite na kratko kuhati narezani poriluk da omekša. Ocijedite povrće, pa ga odložite sa strane.

02

Zagrijte posudu debljeg dna u kojoj ćete kuhati proljetno varivo. Dodajte maslinovo ulje pa stavite sitno sjeckani crveni luk i češnjak da se dinstaju desetak minuta dok luk ne omekša. Podlijte ga temeljcem, dodajte grašak pa sve zakuhajte. Na grašak stavite kriške pršuta pa pustite da kuha još 10 minuta sve dok grašak ne omekša i poprimi aromu pršuta.

03

Nasjeckajte omekšali poriluk i špinat (ili blitvu) na manje komade. Dodajte ih grašku skupa sa blanširanim bobom. Ponovo sve zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte povrće na laganoj vatri još desetak minuta. Posolite i popaprite po želji.

04

Na kraju dodajte sitno sjeckanu metvicu i peršin. Prije posluživanja varivu možete dodati mlaz-dva maslinova i sve lagano promiješati. Ovo proljetno varivo će vas napuniti energijom i možda podsjetiti na djetinstvo kada smo ga puno više konzumirali nego danas.

podijeli

Proizvodi iz recepta