Piletina s povrćem u slatko kiselom umaku

sastojci

  • 500 g pilećih prsa bez kože
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 zelena i 1 crvena paprika
  • 2 srednje mrkve
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 cm oguljenog đumbira
  • 5 žlica biljnog ulja
  • 1 stabljika mladog luka
  • 1 čajna žlica sezamova ulja
  • sol
  • kuhana basmati riža za prilog

Za marinadu

  • 2 čajne žlice sojina umaka
  • 1 čajna žlica rižina vina
  • malo sezamova ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Za umak

  • 8 žlica rižinog octa
  • 4 žlice šećera
  • 2 čajne žlice sojina umaka
  • 6 žlica kečapa

Način pripreme

01

Prvo dobro operite pa posušite pileća prsa. Narežite ih na kocke od cca 3 cm. Sve sastojke za marinadu stavite u dublju zdjelu pa ih pomiješajte skupa s kockicama piletine. Stavite sve marinirati na pola sata dok pripremite umak. Prije pripreme umaka očistite i krupnije narežite crveni luk. Dobro operite i narežite na krupno crvenu i zelenu papriku. Ogulite mrkvu pa je narežite na tanke kolutiće. Odložite povrće sa strane dok ne pripremite umak.

02

Za pripremu umaka uzmite tavu pa u njoj lagano zagrijte rižin ocat. Dodajte sojin umak i šećer. Sve lagano miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a umak postane gust i ljepljiv. Odložite umak sa strane da se ohladi. 

03

U zagrijanoj dubljoj ili wok tavi zagrijte 3 žlice ulja pa na njemu popržite kockice piletine dok ne postanu zlatno-smeđe. Maknite ih s vatre te odložite sa strane. Obrišite tavu pa na preostaloj masnoći lagano pržite sitno sjeckani češnjak i naribani đumbir svega minutu dok lagano ne zamirišu. Dodajte narezani luk i papriku pa ih pržite nekoliko minuta dok lagano ne omekšaju. Dodajte meso pa sve još pržite nekoliko minuta. Na kraju dodajte sezamovo ulje i umak pa sve lagano promiješajte. Pospite sitno sjeckanim mladim lukom i poslužite toplo s kuhanom basmati rižom.

podijeli

Proizvodi iz recepta