Piletina na libanonski s bulgurom i limunom

sastojci

  • 1 pileći rasjek (batak, zabatak, krila i prsa)
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • 1 žličica morske soli
  • 0.5 žličice čilija u prahu
  • 0.5 žličice sjemenki kumina
  • 1 žličica zrna crnog papra
  • 3 žlice brašna
  • 1 glavica komorača
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 srednje mrkve
  • 150 g bulgura ili kus-kusa
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 1 žlica listova svježeg ružmarina
  • korica jednog domaćeg limuna
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Način pripreme

01

Prvo zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite srednje veliko pile i rasijecite ga na batak, zabatak, prsa i krila. Ostatak pileta ostavite za pileću juhu ili temeljac. Stavite sve začine i sol u mužar pa ih usitnite da dobijete fini prah. Dodajte brašno pa sve dobro promiješajte. Sada s ovim aromatiziranim brašnom dobro natrljajte piletinu. Ostatak brašna sačuvajte za poslije.

02

U dubokoj posudi za pečenje dobro zagrijte maslinovo ulje. Na njemu prepržite komade piletine sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kad je piletina potamnila izvadite je na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom da se ne hladi. U posudu u kojoj ste pekli piletinu dodajte na trakice nasjeckani komorač, crveni luk, usoljene limune i sitno nasjeckane listiće ružmarina. Smanjite vatru pa pržite 5 minuta dok povrće ne omekša i lagano požuti. Dodajte bulgur pšenicu i ostatak aromatiziranog brašna pa sve dobro promiješajte.

03

Sada ulijte vino, pojačajte vatru pa pustite da zavrije. Pustite da alkohol iz vina ishlapi pa dodajte pileći temeljac da pokrije sve namirnice u posudi. Napravite papirnatu kartušu (krug od papira za pečenje promjera posude u kojoj spremate jelo). Kartušu namočite u vodi i premažite maslinovim uljem. S njom pokrijte povrće pa na nju stavite pečenu piletinu.

04

Posudu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otklopljeno 45 minuta dok kožica na piletini ne postane tamno žuta i hrskava. Jelo poslužite toplo preliveno žlicom kiselog vrhnja i posuto zelenim listićima komorača. Ako ste ljubitelj povrća jelu uz komorač i crveni luk možete dodati mrkvu, celer ili češnjak. Uz ovo jelo će najbolje ići suho vino poput Malvazije.

podijeli

Proizvodi iz recepta