Pečeni janjeći but s borovicama

sastojci

  • 1.5 kg janjećeg buta
  • 10 bobica borovice
  • 4 režnja češnjaka
  • 50 g usoljenih inćuna
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg ružmarina
  • 300 ml suhog bijelog vina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 500 g mladog krumpira
  • 250 g korjena pastrnjaka
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Janjeći but dobro operite, posušite pa očistite od viška masnoće. Krumpir ogulite operite pa narežite na polovice ako je manji ili na 4 dijela ako je veći. Pastrnjak ogulite pa narežite na kockice. U mužar ili blender stavite 6 bobica borovice, slane inćune, češnjak i nasjeckani ružmarin. Dodajte balzamični ocat pa sve dobro izmiješajte u pastu. Ako je pregusta možete dodati i malo maslinova ulja.       

02

Uzmite veću posudu za pečenje ili tavu pa na maslinovu ulju prepržite janjeći but da se zarumeni sa svih strana. Izvadite ga van da se malo ohladi. Malim oštrim nožem načinite utore u janjećem butu. Cijeli but dobro namažite pripremljenom pastom pazeći da pasta uđe i u utore koje ste načinili. But posolite i popaprite pa odložite sa strane. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na dno posude u kojoj ćete peći janjeći but stavite narezani krumpir i pastrnjak. Dodajte preostale bobice borovice i par grančica ružmarina. Sve posolite, popaprite, lagano zalijte maslinovim uljem i vinom pa dobro promiješajte. Na krumpir stavite janjeći but, prekrijte alu folijom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na sat i pol.

03

Okrećite but svakih pola sata kako bi se ravnomjerno ispekao sa svih strana. Nakon 60 minuta pečenja skinite foliju pa ga pecite bez folije još 30 minuta dok janjetina ne omekša. Poslužite s mladim lukom ili nekom finom zelenom salatom.

podijeli

Proizvodi iz recepta