
Pečeni svinjski vrat, pirjani crveni kupus i heljda
sastojci
- 1.2 kg svinjskog vrata bez kosti
- sol
- 40 g svinjske masti
- 320 g heljde
- 400 g crvenog kupusa
- 100 g crvenog luka
- 100 g jabuke
- 1 g cimeta
- 20 g šećera
- 100 ml crvenog vina
- 30 ml ulja
Umak:
- 200 g crvenog luka
- 100 g mrkve
- 50 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 1 češanj češnjaka
- 200 ml crvenog vina
- 200 ml goveđeg temeljca
Način pripreme
Meso nasolite i ostavite da se marinira 1 sat. Stavite u posudu za pečenje svinjsku mast, dodajte meso i pecite u pećnici 1,5 sat na 180 °C. Na polovici pečenja u posudu za pečenje dodajte sjeckani luk i češnjak te ribanu mrkvu, potom celer i peršin pa nastavite peći.
Nakon 20 minuta podlijte sa 100 ml vina, nastavite peći još 15 minuta, podlijte preostalim vinom i pecite još 10 minuta. Kuhajte heljdu u slanoj vodi 10 – 15 minuta.
Kupus narežite na rezance, a luk na ploškice. Na ulju popržite luk da uvene, dodajte kupus i jabuku narezanu na kockice pa zajedno pirjajte. Podlijte s malo vode, začinite solju, šećerom i cimetom i nastavite lagano pirjati. Podlijte crvenim vinom, prokuhajte 3 – 5 minuta.
Kad je meso pečeno, izvadite ga iz posude i stavite sa strane da se stabilizira. U posudu ulijte goveđi temeljac, stavite na štednjak i kuhajte 10 minuta. Umak i sve povrće iz posude prebacite u usku visoku posudu, miksajte, po potrebi začinite. Narežite meso, dodajte heljdu i pirjani kupus, meso potom prelijte umakom i poslužite.
Prije posluživanja heljdu prelijte rastopljenim maslacem.
Proizvodi iz recepta
