Pečena punjena patka

sastojci

  • 1 patka (1.6-2.2 kg)
  • 40 g meda
  • 2 žlice javorova sirupa
  • 0.5 žličice sušenog timijana
  • 0.5 žličice sušenog mažurana
  • 25 g maslaca
  • sol
  • 150 g ječmene kaše
  • 250 g gljiva
  • 50 g slanine
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • sol i papar
  • 2 lista vinove loze

Način pripreme

01

Patku dobro očistite, operite, dobro posušite papirnatim ubrusom pa je dobro osolite.

02

U manju posudu stavite med, javorov sirup, jednu žlicu vode i stavite na laganu vatru. Kad zavri, uklonite s vatre, dodajte timijan, mažuran i promiješajte. Dodajte maslac, ponovo promiješajte i premažite preko osušene patke.

03

Ječam skuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi, ocijedite ga i ostavite sa strane.

04

U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i popržite ga do zlatnožute boje. Dodajte na kockice narezanu slaninu, na manje komade narezane gljive i pržite ih dok tekućina koju puste ne ispari. Lagano ih posolite i popaprite, dodajte kuhani ječam, kratko pržite, maknite s vatre i umiješajte nasjeckani peršin.

05

Pripremljenim nadjevom napunite patku. Otvor zatvorite listovima vinove loze i povežite kuharskim koncem.

06

U namašćenu dublju posudu za pečenje stavite patku, podlijte sa 100 ml kipuće vode i pecite oko 2 sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 190 °C. Tijekom pečenja patku polijevajte sokom od pečenja, a po potrebi je podlijte i s malo tople vode.

07

Pečenu patku poslužite uz salatu i prilog po želji.

Umjesto vodom patku možete preliti svijetlom pivom.​

podijeli

Proizvodi iz recepta