Pačja prsa s narančom i medom

sastojci

  • 4 pačja prsa po cca 250 g
  • 3 veće naranče (2 za filetiranje, 1 za sok)
  • 2 žlice meda
  • 1 dcl slatkog vrhnja
  • 1 žlica korice od limuna
  • 1 žlica džema od naranče
  • 0.3 dcl likera od naranče
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Očistite i isfiletirajte dvije naranče, a iz treće iscijedite sok. Probajte čistiti naranče iznad posude kako biste sačuvali sok koji će se tom prilikom iscijediti. Dodajte ga u čašu sa već prije iscijeđenim sokom od naranče.

02

Pačja prsa dobro operite i posušite. Kožicu pačjih prsa zarežite nožem dijagonalno po dužini pazeći da ne zarežete meso. Zagrijte maslinovo ulje u dubljoj tavi pa stavite peći pačja prsa na stranu sa kožom. Pecite 10 minuta da koža postane zlatna i hrskava pa okrenite na drugu stranu i pecite još 8-10 minuta. Meso mora ostati sočno i ne smije se prepeći. Pečena prsa zamotajte u alu foliju pa ih ostavite u pećnicu zagrijanu na 100°C da se griju dok pripremate umak.

03

Iscijedite masnoću koju je patka pustila prilikom pečenja a talog ostavite. Dodajte žlicu maslinova ulja, narančin sok, med, pola filetirane naranče, limunovu koricu i zeleni papar. Pirjajte na srednjoj vatri da se umak malo reducira. Dodajte žlicu džema i liker od naranče. Pustite da zakuha, smanjite vatru pa dodajte slatko vrhnje i kuhajte još 5 minuta. Posolite i popaprite umak po želji.

04

Izvadite pačja prsa iz pećnice pa ih narežite na ploške debljine 15 mm. To morate raditi neposredno prije posluživanja da vam se iz prsa ne iscijedi sok jer će vam prsa postati žilava.

05

Ploške prsa složite na tanjur. Prelijte ih umakom od naranče i dodatno ukrasite komadima filetirane naranče s malo naribane narančine kore. Za prilog možete poslužiti njoke ili krokete. Uz to odlično ide i salata od potočarke ili mladog radiča. Za vino preporučamo rashlađeni Traminac.

podijeli